tiistai 7. huhtikuuta 2015

Juha Sipilä - mies vailla vilppiä


Juha Sipilän nousu keskustan puheenjohtajaksi ja todennäköisesti seuraavaksi pääministeriksi on sellainen sankaritarina, jota Suomen politiikassa ei ole ennen nähty. Risto Uimosen kirja (Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva, Minerva 2015) pönkittää tarinaa ja rakentaa legendaa miljonääristä, josta tuli huippupoliitikko.

Sipilä on jo nyt ilmiö vähän samaan tapaan kuin Mauno Koivisto aikanaan. Koivisto rikkinäisine sukkineen oli aikansa poliittinen julkkis. Sipilä kulkee kenkineen ja sukkineen Koiviston jalanjäljillä.

Uimosen kirjassa on tuttavan kertomus tv-haastattelusta sen jälkeen kun Sipilästä oli tullut monimiljonääri: ”Toimittaja kysyi Juhalta, mitä tämä aikoi tehdä ensimmäiseksi rahoillaan. Juha vastasi, että ainakin uudet kengät voisi ostaa. Hänen toisesta kengästään pilkisti sukka, kun kengän pohja oli lähes irti.”

Näin rakennetaan myyttiä, näin syntyvät legendat.

Kokenut politiikan tarkkailija Risto Uimonen on aivan lääpällään Sipilän edessä. Kriittisiä arvioita kirjasta on turha etsiä. Se on yhtä ylistyslaulua Sipilän kunniaksi.

Uimonen esittää kysymyksiä: Miten on mahdollista, että politiikan diletantti, harrastelija, voi onnistua näin hyvin? Onko kyse jonkinlaisesta pöljän pojan tuurista vai poikkeuksellisesta taitavuudesta?

Yksi Sipilän menestyksen avain on Uimosen mielestä hänen hiljainen karismansa, joka herättää luottamusta ja vakuuttaa ihmisiä. ”Sipilä vaikuttaa vilpittömyydessään ja konstailemattomuudessaan aidolta. Hänen tapoihinsa eivät kuulu isottelu, mahtailu, pompottelu eikä pomoilu.”

Sipilä on kunnianhimoinen poliitikko, paljon kunnianhimoisempi kuin moni arvaakaan. Hän haluaa tuloksia, mutta omalla tyylillään. Hän on omaksunut hyvin ohjeen, joka kuuluu: Ole oma itsesi.

Tässäkään suhteessa vertailu Mauno Koivistoon ei ole kovin kaukaa haettu. Koivistokin oli taitavampi poliitikko kuin muut olematta tyypillinen poliitikko.

Uimosen kirjan perusteella Juha Sipilä on kuin Uuden Testamentin Natanael, mies vailla vilppiä. Kun Filippus kertoi Natanaelille, että he ovat löytäneet kunnon miehen, sen josta Mooses ja profeetat ovat kirjoittaneet eli Jeesuksen, Natanael kysyi kuuluisan kysymyksen: Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?

Joku voi kysyä Natanaelia mukaillen: Voiko Keskustasta tulla mitään hyvää? Vaalikentillä olen kuulevinani teologian ylioppilas Timo Laanisen vastaavan epäileville kansalaisille: Tulkaa ja katsokaa. Juha Sipilä on kunnon suomalainen, jossa ei vilppiä ole.

Kun Jeesus ja Natanael tapasivat ensi kerran, Jeesus sanoi heti Natanaelista: Katso, oikea israelilainen, jossa ei vilppiä ole!

Aika näyttää, miten pitkälle sankaritarina kantaa. Juha Sipilä joutuu todelliseen testiin vasta eduskuntavaalien jälkeen, jos hänestä tulee pääministeri.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti