sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Eksoottinen Vimpeli-ilmiö

Jos kaipaatte eksoottisia elämyksiä, menkää joskus katsomaan pesäpallo-ottelua Vimpeliin. Lauantaina (19.9.) olin yli 5000 katsojan joukossa katsomassa superpesiksen finaalia Saarikentällä.

Tunnelma etenkin pelin alussa oli tiheä ja ainutlaatuinen. Kun tuhansia ihmisiä ahtautuu pienelle saarelle, jossa pesiskenttä sijaitsee, tunnelma syntyy itsestään. Asukkaita Vimpelissä on vain vähän yli 3000.

Kenttää ympäröi Savonjoki, joka muistuttaa siitä, että Vimpelissä vaikuttaa savolaiskiila. Savolaisvaikutuksen kuulee paikallisten ihmisten puheista: meijän ja teijän, ei meirän ja teirän.

Kun tulin kentälle tuntia ennen ottelun alkua, sillan kupeessa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Niemi oli täydessä sotamaalauksessa. Hän maalasi Veto-tunnuksia ihmisten kasvoihin. Häntä säesti vieressä uusi kunnanjohtaja Anita Paavola.

He olisivat halunneet maalata minunkin poskiini sotamaalauksen, mutta pidättyväisenä ihmisenä kieltäydyin. Onneksi seuraava uhri oli jo lähellä. Kansanedustaja Reijo Hongisto suostui ilomielin käsittelyyn.

Joku kriittinen tarkkailija on sanonut, että kaikki vimpeliläiset ovat pesäpallohysteerikkoja. Ei se nyt ihan niin mene. Hurmosta kyllä esiintyy, mutta pesäpallo on koko kriisikuntaa yhdistävä voimavara.

Vimpeli julistettiin viime kesänä kriisikunnaksi. Se taistelee olemassaolostaan itsenäisenä kuntana. Tämän taistelun keskellä Vimpelin pesäpallomenestys on vahvistanut kuntalaisten yhteishenkeä. Itsetuntokin on korkealla. Vimpeli aikoo säilyä itsenäisenä, vaikka selvityksiä tehdään.

Pesisfinaalissa itsetunto oli koetuksella vastustajan puristuksessa. Sotkamo hiljensi pikkuhiljaa Saarikentän. Sekin on vaikuttava kokemus, kun tuhannet ihmiset ovat hiljaa. Kainuun K-linja oli yksinkertaisesti liian hyvä kotijoukkueelle.

Muilla joukkueilla on mahdollisuus mestaruuteen vasta sitten kun Jani Komulainen ja Toni Kohonen ovat jääneet eläkkeelle, kuten lappajärveläinen asiantuntija Esa Ahvenniemi tiivisti. K-linjan tärkeä lenkki on myös lyöjäjokeri Roope Korhonen ja onhan joukkueessa muitakin hyviä Korhosia.

Heti ottelun jälkeen pettymys Vimpelissä oli tietenkin suuri, mutta ajan mittaan pettymys haihtuu ja hopeastakin osataan nauttia. Sotkamo ansaitsi voittonsa

Vimpeli tunnetaan pesäpallojoukkueestaan. Sen tuoma julkisuus ja menestys vahvistavat kuntalaisten identiteettiä. Vimpeli-ilmiö on totta: pieni kylä - monta sankaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti